May 25, 2021

Ročno orodje kombiniramo z električnim

Pri raznih opravilih v domačem stanovanju, okoli hiše, v garaži ali delavnici potrebujemo ustrezno orodje, ki nam pri delu močno pomaga. Pogosto se osredotočimo predvsem na večje naprave in pripomočke, s katerimi lahko res suvereno opravimo zahtevnejše naloge. A prav tako pomembno je ročno orodje, ki ga pravzaprav še pogosteje uporabljamo. V poštev pride pri raznih sprotnih opravkih, pri splošnem vzdrževanju in popravilih ter pri raznih domačih projektih. Takšno orodje lahko uspešno nadomesti celo razne zmogljive električne naprave, saj ima nekatere odločilne prednosti.

V praksi se za najboljšo seveda izkaže kombinacija. Potrebujemo kar nekaj ročnih pripomočkov, a z odličnim učinkom se poslužimo tudi električnih naprav. Vsekakor je pametno izbirati opremo, ki nam bo najbolj koristila, torej se odločamo glede na naše dejanske potrebe. Ni nujno, da bo vsakomur prišlo prav enako orodje, vsak uporabnik ima svoje potrebe pri delu. Nekatero ročno orodje je resda precej vsestransko, a tudi razne električne naprave so zelo uporabne, sploh akumulatorski pripomočki.

Seveda gre omeniti še to, da nekaterih električnih naprav z ročnim orodjem preprosto ne moremo nadomestiti. Včasih imamo opravka s kakšnimi večjimi izzivi, ki zahtevajo uporabo zmogljive električne opreme, v takšnih primerih se bomo z ročnimi pripomočki zaman trudili. Pametno je torej, da se dobro opremimo, še preden bomo opremo pravzaprav potrebovali. Tako bomo dobro pripravljeni na vse mogoče projekte v domači delavnici in drugod.

Ročno orodje v kompletu za vsestransko uporabo

Povsod, kjer se ukvarjamo s kakšnim delom, potrebujemo vsaj osnovno ročno orodje. To običajno kupimo v večjem kompletu, ki prinaša praktično vse, kar nujno potrebujemo. Izberemo še nekaj posebnih dodatkov in že smo dobro pripravljeni na redno delo.

Raznovrstno ročno orodje nam močno pomaga pri delu doma

Takšni kompleti so na voljo pri trgovcih, ki se osredotočajo na potrebe domačih mojstrov, seveda pa lahko izbiramo tudi med kompleti profesionalnega orodja, če smo na tem področju bolj zahtevni. A običajno ni kakšne potrebe po pretirani izbirčnosti, saj gre za vsestransko ročno orodje, ki pač mora biti pri roki. Ti izdelki so tudi dokaj poceni in jih lahko brez skrbi kupimo v večjem kompletu.

V kovček z orodjem vsekakor sodijo raznovrstni izvijači in ključi, ki predstavljajo glavnino ročnega orodja, vsaj po številu. Pripravljeni moramo biti na različne izzive, to pomeni, da moramo imeti pri roki izvijače za različne vijake, tudi kakšne posebne pripomočke za majhne vijake. Za ključe velja isto, s tem da imamo spet opravka tudi s kakšnimi posebnimi izzivi, za katere potrebujemo posebno opremo. Nujno ročno orodje vključuje še klešče, kladivo, kak nožek, meter, pisalo in podobne drobnarije, ki nam pridejo pri delu zelo prav.

Vse to lahko dobimo v kompletu ali pa posamezne kose kupimo posebej. Vsekakor pa moramo imeti cel set orodja res pri roki, saj te pripomočke pogosto potrebujemo.

Ročno orodje in električni pripomočki

Set osnovnega orodja dopolnimo z električnimi pripomočki. Pogosto so to kakšne posebne naprave, ki jih potrebujemo pri specifičnih opravilih, a tudi tu imamo nekatere vsestranske pripomočke, ki jih bo znal dobro izkoristiti praktično vsak uporabnik.

Najprej gre izpostaviti zmogljive vijačnike in vrtalnike. Medtem ko vijačnik še lahko nadomestijo izvijači, je ročno orodje precej neuporabno za vrtanje v zid. Za to potrebujemo udarni vrtalnik, ki nudi posebno zmogljivost in tovrstno delo močno poenostavi. Takšna naprava je izjemno uporabna pri vrtanju lukenj v različne materiale, najpogosteje je treba zvrtati kakšno luknjo v steno. Zelo praktičen je baterijski udarni vrtalnik, za večje izzive pa uporabimo zmogljivejšo električno opremo.

Komplet vijačnika in vrtalnika je zelo dobra dopolnitev zbirke ročnega orodja. Zelo vsestranski je lahko tudi kotni brusilnik, če se pogosto ukvarjamo z obdelavo kovinskih elementov. Ostalo električno opremo izbiramo glede na to, s kakšnim delom se ukvarjamo. To velja tudi za posebno ročno orodje, ki ga bomo bržkone potrebovali pri posebnih opravkih.

Ročno orodje ni vedno kos naprednim električnim napravam

Specializirano električno in ročno orodje

Nekateri pripomočki so zelo vsestranski in jih lahko s pridom izkoristimo tako za splošno uporabo kot za posebne naloge. To velja recimo za brusilnik, ki še zdaleč ni primeren le za brušenje površin. Pogosto je še bolj uporaben za rezanje kovinskih cevi, vijakov, žebljev in drugih kovinskih elementov. A vseeno gre za napravo, ki služi predvsem brušenju površin. Ob brusilki včasih uporabljamo še polirni stroj, ki se odlično obnese pri zaključnih delih, torej obdelavi površin končnih izdelkov. Seveda lahko tudi to orodje uporabimo še za druge namene, recimo za brušenje in pripravo površin za vzdrževanje in obnovo, predvsem pred lakiranjem ali barvanjem. Se pa polirni stroj praviloma najbolje obnese, če se ukvarjamo s pripravo kakšnih lično oblikovanih končnih izdelkov, ki morajo biti res dovršeni.

Električno in ročno orodje izbiramo glede na to, s kakšnim delom se ukvarjamo. Nekateri uporabniki bodo nujno potrebovali še številne pripomočke in naprave, recimo spajkalnik za delo z elektroniko. Drugi bodo bolj zainteresirani za žage in drugo orodje za delo z lesom. Na srečo je ponudba dovolj pestra, da lahko v njej dobimo prav vse, kar utegnemo potrebovati pri raznovrstnem delu.