facebookrss

Program

Program - drugi dan festivala

Datum: dne 28.03.2011, ob 14:00

Kraj: Šempas

Oba dni bo od 14. do 20. ure pokušina vin več kot 60 priznanih vinarjev iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel in zamejstva.

V ponedeljek sta na programu razprava in delavnica.  

Ponedeljek, 28. marec 2011

- 16.00 razprava:
Avtohtona hrana in avtohtona vina
– Sašo Dravinec, novinar Primorskih novic
V gastronomsko ozaveščenih deželah se vse bolj krepi zavedanje o pomenu uporabe in uživanja lokalne hrane iz sestavin, pridelanih čim bliže loncu. Lokalnost in sezonskost je pravzaprav zgodovinski koncept, ki pa ga je globalizacija po krivici zasenčila.
Renesansa hrane iz domačega okolja, iz sestavin, pridelanih na naravi in človeku prijazen način, v zadnjih letih postaja mogočen trend, ki ga upošteva in udejanja vse več vrhunskih kuharjev. Odmik od globalizacijske modnosti k tradicionalnemu v sodobni preobleki je tudi predmet aktualnih gastronomskih razprav.
Na razpravi bomo spregovorili, kako so povezani kulinarika, ki sloni na avtohtonih pridelkih iz domačega okolja in avtohtona vina, kako se ujamejo na mizi in v ustih ter kako pripovedovati zgodbe o domačem kraju skozi pridelke in vino.

- 17.00 delavnica:
Sorodstvene vezi dalmatinskega bisera – Jože Rozman, sommelier II. stopnje, Revija Vino
Dalmacija je območje, kjer so nastajale in se izoblikovale različne sorte vinske trte. Ena najkakovostnejših in v zadnjem času tudi najbolj prepoznavnih je sorta plavac mali. Z njo sadijo velike površine v južni Dalmaciji. Vzporedno so se začele pojavljati podobne stare sorte in hrvaški znanstveniki so pod vodstvom prof. Maletića in na pobudo Miljenka Grgića (Mike Grgich), uspešnega hrvaškega pridelovalca iz Kalifornije, začeli raziskovati izvor plavca malega.
S pomočjo znanstvenikov na Kalifornijski univerzi Davisu so dokazali sorodstvene povezave med dalmatinskim plavcem malim, dobričićem in sorto crljenak (zinfandel ali primitivo). Izkazalo se je, da sta sorti dobričić in crljenak starša sorte plavac mali. Crljenak je v Ameriki znan kot zinfandel, v Italiji pa kot primitivo.
Revija Vino je za delavnico priskrbela vina vseh treh sort iz Dalmacije. Za primerjavo pa bomo vzporedno poskusili še crljenak iz Amerike (zinfandel) in iz Italije (primitivo).

Ker je število mest za sodelovanje na delavnicah omejeno, vas vabimo, da se predhodno prijavite na tzticng@siol.net.

Program - prvi dan festivala vin Šempas

 

Vljudno vabljeni!

 

Festival vin Šempas poteka v okviru projekta Energija okusov, ki je sofinanciran iz sredstev ukrepov LEADER.