May 29, 2021

Nevidni zobni aparat Invisalign in alternative

Storitve zobozdravnikov lahko učinkovito odpravijo praktično vse težave z zobmi, a včasih imamo kar zahtevno nalogo in ne moremo računati na hitro in enostavno rešitev. To velja tudi v primeru, da potrebujemo ortodontske storitve. Tu se odpirajo mnoge možnosti, ki jih lahko dobro izkoristimo, sploh če pride v poštev zdravljenje z zobnim aparatom. 

Položaj zob v ustni votlini ni vedno optimalen in hitro pride do kakšnih neskladij, tudi takšnih, ki ovirajo normalne funkcionalnosti zobovja. Najbolj značilno je to za otroke, ki jim zobje morda nepravilno izraščajo ali pa se njihov položaj preoblikuje zaradi kakšnih razvad. A tudi pri mladostnikih in odraslih so takšne situacije precej pogoste. Položaj zob ima različne vplive na delovanje zobovja, pa tudi na izgled, kar je dober razlog, da situacijo naslovimo, če nam ni všeč. Uporabimo lahko zobni aparat, pri čemer imamo več možnosti – zelo priljubljen je v zadnjem času aparat Invisalign, ni pa to standard in še vedno se pogosto odločamo med vsemi drugimi alternativami.

Pomembno je seveda predvsem to, da z aparatom dosežemo dober končni učinek. To pomeni, da je pametno izbiro v večji meri prepustiti ortodontu, saj strokovnjaki lažje vidijo, katere rešitve pridejo v poštev in katere ponujajo kar najboljši rezultat. A vseeno imamo morda na voljo nekatere izbire, med katerimi se odločamo, tudi nevidni aparat Invisalign. Smiselno je torej prebrati kaj več o teh opcijah in spoznati tiste, ki jih bomo morda lahko izkoristili. 

Nevidni zobni aparat Invisalign

Invisalign je gotovo med najbolj priljubljenimi izbirami v zadnjem času in lepo predstavlja prednosti sodobnih ortodontskih izdelkov. Seveda ne gre za univerzalno rešitev in ne pride v poštev v prav vsakem primeru. Še vedno se pogosto za boljšo izbiro izkažejo drugi aparati, predvsem uporabljamo fiksni zobni aparat pri otrocih in mladostnikih, če želimo doseči odlične rezultate v zahtevnejših primerih. Nevidni zobni aparat pa bolj cilja na odrasle, ki bi radi hitro in brez večjih težav preuredili položaj svojega zobovja.

Nevidni zobni aparat Invisalign zagotavlja odlično uporabniško izkušnjo

V tem oziru je Invisalign naravnost neprekosljiv in zagotavlja odlično izkušnjo. Glavna prednost je seveda ta, da je aparat neopazen in svoje delo opravlja povsem diskretno. To je nujno za tiste, ki ne želijo okrniti izgleda svojega zobovja v postopku zdravljenja oziroma poravnavanja. V nekaterih poklicih je zelo pomembno, da imamo lep nasmeh, pa tudi v vsakdanjem življenju pogosto veliko damo na to, zato so neopazne rešitve zelo cenjene.

Res pa je, da Invisalign ne more vedno povsem zanesljivo rešiti vsake situacije z nepravilnim položajem zob v zobni votlini. Ni nujno, da bo možno na ta način učinkovito pomagati, običajno je tak aparat najboljši za popravljanje nagiba zob in preurejanje kakšnih manjših napak, ne pa za zahtevnejše primere, za katere se običajno uporablja zobni aparat zvezdice.

Če pride v poštev, je Invisalign torej lahko zelo posrečena rešitev, ki ima edinstvene prednosti. Ni pa to nujno, zato se je treba posvetovati z izkušenim ortodontom, ki bo znal pomagati na poti do prave rešitve. Ključnega pomena je torej to, da najdemo pravega strokovnjaka na tem področju, ne glede na to, za kateri zobni aparat se bomo na koncu odločili.

Kje dobimo zobni aparat Invisalign?

Ponudba ortodontskih izdelkov je načeloma kar pestra, a ne moremo pričakovati, da bomo kar pri vsakem zobozdravniku dobili vse, kar potrebujemo. Predvsem za Invisalign to velja. Gre namreč za nadstandardni izdelek, ki je običajno tudi samoplačniški, zato ga nimajo v ponudbi kar vsi ortodonti. Splača se obiskati zasebno ordinacijo, ki se osredotoča prav na tovrstno ponudbo.

To seveda pomeni, da bo treba zdravljenje plačati. Z nevidnim aparatom Invisalign zdravljenje poteka več mesecev, uporabljajo se različni izdelki, seveda je treba upoštevati tudi spremljevalne storitve. Končni stroški so lahko nekoliko nepredvidljivi, pričakujemo pa, da bo takšen aparat stal okoli 2000 evrov. Ponudbe se sicer razlikujejo in možno je dobiti tudi druge cene, a prioriteta je gotovo ta, da se odločimo za aparat pri izvajalcu, ki ima izkušnje in lahko ponudi prave rešitve, ne le ugodnih cen.

Invisalign ima to prednost, da je neopazen in nemoteč pri uporabi

Invisalign in alternative

Za mnoge je nevidni zobni aparat zelo privlačna možnost, ki jo želijo izkoristiti. Nikakor pa to ni edina opcija za tiste, ki želijo popraviti položaj svojih zob. Praviloma se najbolje obnese klasični fiksni zobni aparat, ki je uporaben za zelo širok nabor različnih težav. Odlično se obnese tudi pri kakšnih zahtevnejših primerih. Res pa je, da ima takšen zobni aparat zvezdice, ki so zelo opazne in v tem oziru povzročajo več nevšečnosti kot Invisalign.

Druga alternativa so snemni aparati. Tudi ti so lahko učinkoviti, a praviloma se uporabljajo za kakšne lažje primere, recimo za popravljanje nagiba zob. Uporabljajo se lahko za krajši čas in ponujajo zelo dobro izkušnjo, a končni rezultat je odvisen od več dejavnikov. Prav tako se včasih uporabljajo fiksni in snemni aparati v kombinaciji. Spet se seveda izkaže, da je treba pri oblikovanju takšnih rešitev zaupati izkušenim ortodontom, ki lahko ponudijo kar najboljši rezultat.