May 10, 2021

Le s strokovno vgrajenimi elektroinstalacijami postane naš dom funkcionalen

Elektrika je v našem življenju nepogrešljiva. Danes si težko predstavljamo dom brez električne napeljave. Tudi če pustimo ob strani vso tehnologijo, od katere smo odvisni, jo potrebujemo tudi pri mnogih drugih opravilih. Zato je izjemno pomembno, da so elektroinstalacije projektirane tako, da že ob načrtovanju natančno vemo, kje bodo vtičnice, stikala ali drugi viri napetosti, ki so potrebni za nemoteno delovanje številnih naprav.

Kaj vse pri elektroinštalacijah postorijo strokovnjaki?

Zato je pametno projektiranje in vgradnjo elektroinštalacij prepustiti strokovnjakom Elektro Drevenšek. Danes ločimo dva tipa elektroinstalacij, ene so nizkonapetostne, druge pa informacijske. Nizkonapetostne elektroinstalacije so namenjene razsvetljavi in napajanju električnih napeljav, medtem ko so informacijske potrebne za telefonske kable, računalniške mreže, domofone in protivlomno zaščito. Zavedati se je potrebno , da bo vaš dom funkcionalen le, če vam bo dobro služil. Pri tem vam je skrbno vgrajena električna napeljava v veliko olajšanje pri vsakodnevnih opravilih, hkrati pa je manjša verjetnost za kasnejše nepotrebne posege.

Električne napeljave so pomembna gradbena faza

Vgradnja elektroinstalacij lahko poteka na različne načine. Seveda je pri tem pomembno, ali je gre za adaptacijo objekta ali za novogradnjo. Pri novogradnjah nastopijo elektroinstalacije takoj, ko so postavljeni zunanji zidovi in predelne stene. Zato se morate že zelo zgodaj odločiti, kjer boste imeli pomivalni stroj, sušilec ali pa televizijo. V tem primeru potekajo podometno, kar pomeni, da se plastične električne cevi položi v beton ali pod omet.

Kadar gre za adaptacijo ali pa naknadno napeljavo, se pogosto uporablja nadometna vgradnja elektroinstalacij. To pomeni, da električne kable polagamo v posebne nadometne kanale, pri katerih ni potrebe po večjih gradbenih posegih. Za elektroinstalacijami se v novogradnji položijo še vse druge inštalacije in napeljave, katerim sledijo strojni ometi tal in estrihi, ter vsa druga zaključna dela. Potem, ko so elektroinstalacije vgrajene, jih boste težko spreminjali brez gradbenega posega. Zato se prepričajte, da so res skrbno načrtovane in izvedene.