facebookrss

Pečen kozliček

Ob tej značilni velikonočni jedi se je izkazala malvazija, ki ima na Vipavskem prav posebno eleganten značaj. Aromatičnost tega mesa terja aromatično vino, zato ne bo narobe, če se boste odločili tudi za katero bogatejšo vipavsko belo zvrst.

2 kg kozličkovega stegna, 5 dag slanine, 2 žlici masla, 2 žlici olja, čebula, majaron, sol, poper, kozarec belega vina, česen, žlica gorčice, jušna zelenjava, listič žajblja, vršiček rožmarina, 2 dl vina.

Meso čez noč namakamo v kvaši iz jušne zelenjave, rožmarina, žajbljevega lističa, soli, popra in 2 dl vina, nato ga pretaknemo s slanino, natremo s soljo, namažemo z oljem, popopramo in opečemo na segreti maščobi, prilijemo nekoliko soka iz kvaše in dušimo. Ko se meso obarva, prilijemo kozarec belega vina in dušimo do mehkega. Na koncu odlijemo maščobo, zgostimo z žlico moke, primešamo gorčico. Meso razrežemo na rezine, prelijemo z omako in ponudimo s cmoki ali s popečeno polento.