facebookrss

Pečen domač zajec

Jed, ki že ob pripravi terja malo vinskega blagoslova, bo še boljša, če boste ob njej nazdravili s kozarcem vrhunskega vipavskega chardonnaya ali elegantnega sivega pinota.

1 domač zajec, 1 žlica olja, 1 žlica masti, rezina slanine ali pršuta, čebula, majaron, vršiček rožmarina, sol, poper, sveža ali mleta paprika, nekaj žlic belega vina, svež paradižnik ali žlica paradižnikove mezge.

Očiščenega domačega zajca pustimo, da se uleži, nato ga narežemo na kose. Po želji ga damo čez noč v kvašo iz čebule, česna, rožmarina, kozarca belega vina in popra.  Meso nato posolimo in popopramo, na hitro opečemo na mešani maščobi in nato počasi dušimo s čebulo, z vršičkom rožmarina in s papriko, da se meso obarva. Prilijemo nekaj žlic vina in pokuhamo. Pečenemu zajcu odstranimo odvečno maščobo, ostanek pečenja pretlačimo, zgostimo z žličko moke, pokuhamo in meso ponudimo skupaj z omako. Za prilogo ponudimo koruzno ali belo krompirjevo polento, krompirjeve cmoke ali bleke.