facebookrss

Pečene pituralke s kostanjevo kremo

Te svojevrstne okroglaste hruškice z dolgimi peclji, ki surove skorajda niso užitne, razvijejo s kuhanjem ali pečenjem edinstveno sladek in celo meden značaj. Tudi k tej poslastici, ki nam bo v ustih še dolgo pustila svoj čudovit zaton, se bo odlično prileglo vipavsko vino iz sušenega belega grozdja. 

Hruške spečemo in ponudimo s kostanjevo kremo.

Kostanjeva krema – k hruškam:

¼ l sladke smetane, 10 dag sladkorja z vaniljo, 22 dag kostanja.

Kuhan kostanj pretlačimo skozi sito. Smetano stepemo, ji dodamo sladkor pomešan z vaniljevim sladkorjem. Stepeno in posladkano smetano primešamo k pretlačenemu kostanju in na rahlo zmešamo.

 

Kostanjeva krema s kakavom – k hruškam:

Zanimiv recept, ki bi lahko bil značilen za naša vinorodna območja, gre pa za prevod italijanskega recepta.

2,5 dag kuhanega in olupljenega kostanja, 4 žlice sladkorja, ½ žličke vanilje v prahu, 1,5 dl vode, 0,5 dl smetane, 1 žlica grenkega kakava, 1 žlica ruma.

Vse sestavine v mešalcu gladko zmešamo, nato pa zgostimo na nizkem ognju. Ves čas mešamo, da se ne prilepi na dno. Kremo lahko hranimo 3-4 dni v hladilniku. S tako pripravljeno kremo nadevamo hruške kuhane z vinom ali brendijem.