facebookrss

Vampi s polento po receptu Eme Cernatič (Šempas)

Jed, na katero prisegajo ljubitelji starih domačih jedi, lepo pospremi kakšno belo bogatejše vipavsko vino, kot je chardonnay, saj njegova polnost izvrstno zaokroži značaj te tradicionalne, neredko že zapostavljene kombinacije.

½ kozarca olja, 5 dag masla, 1 kg kuhanih vampov, 2 stroka česna, ena žlica in pol krušnih drobtin, 3 žlice paradižnikove mezge ali 30 dag pretlačenega paradižnika, 2 stroka česna, šopek peteršilja, sol, poper, nariban parmezan.

Kuhane vampe narežemo na tanke rezine. Na maščobi popražimo krušne drobtine, dodamo narezane vampe,  česen in paradižnik, popražimo in zalijemo z jušno osnovo ter kuhamo, da se vampi povsem zmehčajo. Po potrebi prilivamo jušno osnovo ali vodo. Na koncu dodamo sesekljan peteršilj in nariban parmezan. Po potrebi začinimo s soljo in poprom. Vampe ponudimo s toplo koruzno polento.