facebookrss

Šempaska ječmenka/»kuhnja«

Čeprav juha, je ječmenka lahko izdatna samostojna jed, zato si ob njej lahko mirno privoščimo kozarec belega. Priporočamo sivi pinot, saj se njegova mehkost lepo poveže s sladkastim značajem ječmenke.

35 dag suhega svinjskega mesa ali kos pršuta, 30 dag suhega fižola, ¼ kg ječmena, skodelica mlade koruze, 1 žlica masti ali masla,  5 dag slanine, 3 krompirji, strok česna, drobna čebula, narezan korenček, narezan gomolj zelene ali zeleni listi, šopek peteršilja, paradižnik (poleti svež, pozimi paradižnikova mezga), poper, sol.

Opran fižol namakamo 8-12 ur, nato ga skuhamo. Posebej skuhamo meso, ko zavre, prvo vodo odlijemo in kuhamo do mehkega. Na malo masti popražimo narezano slanino in narezano zelenjavo. Dodamo namočen ječmen, mlado koruzo in fižol, začinimo, prilijemo vodo in kuhamo do mehkega. Čez pol ure, preden so sestavine kuhane, prilijemo še nekaj juhe, v kateri se je kuhalo meso. Meso ponudimo čisto poleg gostejše (ječmenove) »kuhnje«.