facebookrss

Šelinka

K šelinki navadno ne ponujamo vina, po starem pa so si možakarji vanjo radi kanili žlico dobrega domačega vinskega kisa. Vredno je poskusiti.

Kos domače nedimljene suhe svinjske krače (lahko tudi svinjski parkelj in rep), jušna zelenjava, gomolj zelene, poper, sol po potrebi.
Dobro očiščen kos suhe svinjske krače (od pršuta, nedimljene,) prevremo na vodi. Vodo odlijemo, prilijemo novo, dodamo jušno zelenjavo in na kose narezan gomolj zelene. Šelinko kuhamo več ur, tako da se suho meso povsem zmehča in odstopi od kosti, zelenjava, zlasti gomolj zelene, pa razpade. Začinimo s poprom in uravnamo slanost. Poberemo odvečno maščobo, meso očistimo od kosti, po potrebi tudi precedimo. Gostljato juho ponudimo skupaj z mesom, ki se je v njej kuhalo, in s toplo polento.